U povećavanju rizika od raka, boca vina jednaka pušenju deset cigareta
Rezultati nove studije pokazali su da konzumacija boce vina (oko 750 ml) tjedno, povećava rizik od raka kao i pušenje pet do deset cigareta. Konzumacija boce vina tjedno je kod žena povećavala rizik od raka dojke, a kod muškaraca rizik od raka jetre, raka jednjaka i raka debelog crijeva.
Smatra se da je konzumacija jedne boce vina tjedno povezana s povećanim apsolutnim rizikom od raka povezanog s konzumacijom alkohola.
Obzirom da je pušenje najveći uzročnik raka, ova usporedba može biti korisna za podizanje svijesti o manje poznatim čimbenicima rizika za rak kao što je alkohol, ističu stručnjaci.
Rezultati ove studije naglašavaju da čak i niska razina unosa alkohola može povećati rizik od raka. Tako da što neka osoba manje pije, to je njen rizik od raka manji.
Izvor:
BMC Public Health