Soja ipak ne pomaže u kontroli šećera u krvi
Prema rezultatima nove studije izgleda da konzumiranje soje i njenih dodataka ipak ne poboljšava razinu šećera (glukoze) u krvi.
Inače neka ranija istraživanja provedena u laboratoriju ukazivala su da proteini soje i sojini izoflavoni, kemijski spojevi čija je struktura slična ljudskom hormonu estrogenu, mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi.
Prema mišljenju znanstvenika potrebna su dodatna istraživanja koja ne bi promatrala samo kratkoročan učinak soje na kontrolu razine šećera u krvi nego bi analizirala i dugoročan učinak soje, kako na kontrolu razine šećera u krvi, tako i na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tip 2.
Stoga, zaključuju znanstvenici, trenutno najbolje preporuke za spriječavanje razvoja dijabetesa su redovita tjelovježba, kontrola tjelesne težine i zdrava prehrana bogata voćem i povrćem te žitaricama s vlaknima.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition