Proteini iz mesa i ribe povezani s upalnom bolesti crijeva kod žena


Proteini iz mesa i ribe povezani s upalnom bolesti crijeva kod žena

Prema rezultatima nove studije provedene u Francuskoj na više od 67.000 žena, žene koje konzumiraju velike količine životinjskih proteina izložene su većem riziku od razvoja upalne bolesti crijeva.

Žene koje su bile uključene u studiju bile su u dobi od 40 do 65 godina, a praćene su 10 godina.

Pokazalo se da su žene koje su konzumirale velike količine životinjskih proteina imale tri puta veći rizik da će im biti dijagnosticirana upalna bolest crijeva, a rizik je bio veći kod žena koje su konzumirale velike količine mesa i ribe. Dok rizik od upalne bolesti crijeva nije bio povezan s konzumiranjem mlječnih proizvoda ili jaja.

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, a prema novijem poimanju pridodana su još dva nova oblika: nedeterminirani kolitis i pouchitis.

Izvor:
Reuters