Prekomjerno konzumiranje omega-3 masnih kiselina povećava rizik od raka prostate


Prekomjerno konzumiranje omega-3 masnih kiselina povećava rizik od raka prostate

Američko istraživanje pokazalo je da su muškarci koji konzumiraju veće količine omega-3 masnih kiselina, bilo da jedu veće količine masne ribe poput lososa, tune i pastrve ili da uzimaju dodatke omega-3 masne kiseline, izloženi većem riziku od razvoja raka prostate.

Tako se pokazalo da je konzumiranje omega-3 masnjih kiselina povezano s 43 posto većim rizikom od raka prostate i 71 posto većim rizikom od agresivnog raka prostate.

Nažalost, agresivni rak prostate je često smrtonosan.

Inače, rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate dva prethodna istraživanja.

Pretpostavlja se da omega-3 masne kiseline mogu uzrokovati oksidativni stres, koji može dovesti do oštećenja DNK, što povećava rizik za razvoj raka prostate.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute