Prehrana s niskim udjelom masti značajno smanjuje rizik od raka pluća
Rezultati nove studije pokazali su da je pridržavanje režima prehrane s niskim udjelom masti značajno smanjilo rizik od raka pluća kod svih podtipova raka. Ovi rezultati i uočeni korisni ishodi bili su najznačajniji za sudionike koji su trenutno pušili. Nasuprot tome, primijećeno je da konzumacija visoko zasićenih masnih kiselina povećava rizik od raka pluća.
Rak pluća predstavlja jedan od vodećih nezaraznih uzroka ljudske smrtnosti, a Globalni opservatorij za rak (GLOBOCAN) procjenjuje 2,2 milijuna novih incidencija i 1,8 milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću samo za 2020. godinu. Rak pluća redovito se nalazi među dvije najraširenije podskupine raka na globalnoj razini, a alarmantni učinci na ljudsko zdravlje i javno blagostanje prvenstveno se pripisuju navici pušenja. Sve veći broj znanstvenih dokaza, međutim, otkriva ulogu zdravstvenog ponašanja, posebno spavanja i načina prehrane, u razvoju i napredovanju raka pluća.
Izvor:
The Journal of nutrition, health and aging