Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od srčane bolesti
Analiza 22 studije pokazala je da je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima povezano s manjim rizikom od kardiovaskualne bolesti i koronarne bolesti srca.
Naime, pokazalo se da se svakim dodatnim konzumiranjem 7 grama vlakna dnevno, značajno smanjuje rizik od navedenih bolesti.
Rezultati ovog istraživanja pokazali su kako jednostavne promjene u načinu života mogu znatno doprinijeti boljem zdravlju.
Zanimljivo je da se pokazalo da su topiva vlakna povezana s većim smanjenjem rizika od kardiovaskularne bolesti, dok vlakna žitarica više smanjuju rizik od koronarne bolesti srca. Veći unos voćnih vlakana povezan je sa smanjenjem rizika od kardiovaskularne bolesti.
Smatra se da bi barem polovica svih žitarica koje konzumiramo trebale biti cjelovite žitarice, te da bi trebali konzumirati više povrća i voća, posebice tamno zeleno, crveno i narančasto povrće, kao i grah i grašak.
Izvor:
BMJ