Niske razine vitamina D povezane s većim rizikom od srčane bolesti i dijabetesa


Niske razine vitamina D povezane s većim rizikom od srčane bolesti i dijabetesa

Nova studija provedena na više od 10.000 ispitanika pokazala je da su osobe koje imaju nedostatak vitamina D izložene dvostuko većem riziku od razvoja dijabetesa, 40 posto većem riziku od hipertenzije i 30 posto većem riziku od kardiomiopatije.

Jednako tako pokazalo se da su osobe koje imaju nedostatak vitamina D izložene tri puta većem riziku od smrtu od bilo koje bolesti.

Znanstvenici smatraju da veliki broj ljudi ima nedostatak vitamina D jer 90 posto vitamina D naše tijelo proizvodi nakon izlaganja sunčevim zrakama, a samo 10 posto vitamina D dobivamo iz hrane. 

Da bi se proizvela odgovarajuća količina vitamina D nakon izlaganja suncu potrebno je cijelo tijelo izložiti sunčevim zrakama bar 20 minuta dnevno tijekom toplijih mjeseci.

Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
American Journal of Cardiology