Namirnice bogate glutenom utječu na pojavu simptoma u bolesnika s dispepsijom


Namirnice bogate glutenom utječu na pojavu simptoma u bolesnika s dispepsijom

Konzumiranje namirnica koje su bogate glutenom može utjecati na pojavu simptoma u bolesnika s funkcionalnom dispepsijom, posebice brzog zasićenja hranom, ukazuje kinesko istraživanje u kojem su sudjelovala 132 ispitanika.

Dispepsija je bol ili neugodan osjećaj u gornjem dijelu trbuha ili prsnog koša koji se često opisuje kao prisutnost plinova, osjećaj punoće, brzog zasićenja hranom, ili bol koja vrti ili bol koja peče.

Funkcionalna (neulkusna) dispepsija se definira postojanjem dispeptičnih simptoma u bolesnika koji tjelesnim pregledom i endoskopijom gornjeg probavnog sustava ne pokazuje poremećaja.

Inače, gluten se može naći u pšenici, raži i ječmu, a njegovo izbacivanje iz prehrane je u nedavno objavljenom istraživanju povezano s većim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2. Smatra se da ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži.

Izvor:
Journal of Gastroenterology and Hepatology