Mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik od zatajenja srca, osobito kod žena
Rezultati nove studije pokazali su da pridržavanje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od zatajenja srca, s većom dobrobiti za žene. Inače, kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u cijelom svijetu, te pridonose porastu hospitalizacija i ekonomskom teretu.
Zatajivanje srca, česta kardiovaskularna bolest, povezana je s lošim stopama preživljavanja, s oko 50% pacijenata koji prežive pet godina nakon dijagnoze.
Mediteranska prehrana bogata je mononezasićenim mastima (iz maslinovog ulja), koje smanjuju upalu i poboljšavaju zdravlje srca, smanjujući rizik od zatajenja srca. Mediteranska prehrana povezana je sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnim rizikom, uključujući i bolesnike sa zatajenjem srca.
Prema studiji, zaštitni učinci mediteranske prehrane mogu se pripisati njezinim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa, oba ključna čimbenika kod kardiovaskularnih bolesti i zatajenja srca.
Smatra se, da rezultati ove studije naglašavaju važnost načina života i prehrane za zdravlje srca, nudeći potencijalnu strategiju prevencije koja bi mogla usmjeravati buduće prehrambene preporuke i javnozdravstvene inicijative.
Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition