Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčane bolesti, raka i dijabetesa


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčane bolesti, raka i dijabetesa

Rezultati nove studije pokazali su da su osobe koje prakticiraju mediteransku prehranu izložene manjem riziku od kardiovaskularnih komplikacija, karcinoma i dijabetesa tip 2. Inače, unatoč napretku u dijagnostici i liječenju, navedene bolesti su i dalje vodeći uzrok pobola i smrti.

Također, treba istaknuti da je tipična zapadnjačka prehrana koju karakterizira visoki unos zasićenih masti, šećera i rafiniranih žitarica, uzročno povezana s razvojem kardiovaskulane bolesti, dijabetesom tip 2 i nekim karcinomima poput raka dojke i raka debelog crijeva.

Glavno obilježje mediteranske prehrane je konzumacija velikih količina voća, povrća, ribe i mahunarki te mononezasićenih masnih kiselina poput maslinovog ulja, kao i niski do umjereni unos mliječnih i mesnih proizvoda.

Nije na odmet spomenuti da je sve veća učestalost pretilosti u proteklih deset godina vjerojatno posljedica prekomjerne konzumacije rafiniranih žitarica i šećera, a manje unosa masti.

Izvor:
Annals of Internal Medicine