Mediteranska prehrana poboljšava stanje oboljelih od upalne bolesti crijeva
Primjena mediteranske prehrane u pacijenata s upalnom bolešću crijeva (IBD) tijekom šest mjeseci povezana je sa značajnim poboljšanjem parametara povezanih s pothranjenošću i steatozom (masnom jetrom), pokazala je nova studija.
U istraživanju su sudjelovali pacijenti s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.
Smatra se da ovi rezultati podržavaju ulogu prehrambenog savjetovanja u multidisciplinarnom upravljanju upalnom bolesti crijeva (IBD).
Inače, pothranjenost sa nakupljanjem masnog tkiva i nealkoholna masna jetra stanja su koja su povezana s upalnom bolesti crijeva, a visceralna masnoća i disfunkcija jetre povezana s nealkoholnom masnom jetrom mogu pogoršati upalu u crijevima.
Također, treba reći da je u kontekstu kliničkog liječenja uloga prehrane podcijenjena.
Izvor:
Inflammatory Bowel Diseases