Konzumiranje slane hrane može potaknuti razvoj multiple skleroze i reumatoidnog artritisa?


Konzumiranje slane hrane može potaknuti razvoj multiple skleroze i reumatoidnog artritisa?

Poznato je da prekomjerno konzumiranje soli može povećati rizik od hipertenzije, no prema rezultatima laboratorijskog istraživanja provedenog na miševima, izgleda da ono može doprinijeti i razvoju autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, psorijaza, reumatoidni artritis i ankilozni spondilitis.

Prema mišljenju znanstvenika, značajno povećanje učestalosti autoimunih bolesti, posebice multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, ukazuje da čimbenici okoliša, a ne genetika, mogu objasniti porast učestalosti navedenih bolesti.

Istraživanje provedno na miševima pokazalo je da sol može prekomjerno stimulirati imunosni sustav, no ostaje nejasno koliko je soli potrebno da se stimulira autoimuna reakcija.

Također, smatra se da sol nije "cijela priča", ona je samo novi, neistraženi dio priče, u kojoj postoje stotine varijanti gena uključenih u autoimune bolesti, te okolišnih čimbenika.

Izvor:
Nature