Konzumiranje šest ključnih namirnica može smanjiti rizik od srčane bolesti


Konzumiranje šest ključnih namirnica može smanjiti rizik od srčane bolesti

Nova studija otkrila je da je nedovoljno konzumiranje šest ključnih namirnica u kombinaciji povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) kod odraslih osoba.

Konzumacija voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i punomasnih mliječnih proizvoda ključna je za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar (infarkt miokarda) i moždani udar.

Osim većih količina voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, znanstvenici su pokazali da je umjerenost ključna u konzumaciji prirodne hrane.

Preporučuje se prosječni dnevni unos: voća u dva do tri obroka; povrće u dva do tri obroka; orasi u jednoj porciji; i mliječni proizvodi u dvije porcije. Rezultat također uključuje tri do četiri tjedne porcije mahunarki i dvije do tri tjedne porcije ribe. Moguće zamjene uključivale su cjelovite žitarice u jednoj porciji dnevno i neprerađeno crveno meso ili perad u jednoj porciji dnevno.

Izvor:
European Heart Journal