Konzumiranje šest ključnih namirnica može smanjiti rizik od srčane bolesti
Nova studija otkrila je da je nedovoljno konzumiranje šest ključnih namirnica u kombinaciji povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) kod odraslih osoba.
Konzumacija voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i punomasnih mliječnih proizvoda ključna je za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar (infarkt miokarda) i moždani udar.
Osim većih količina voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, znanstvenici su pokazali da je umjerenost ključna u konzumaciji prirodne hrane.
Preporučuje se prosječni dnevni unos: voća u dva do tri obroka; povrće u dva do tri obroka; orasi u jednoj porciji; i mliječni proizvodi u dvije porcije. Rezultat također uključuje tri do četiri tjedne porcije mahunarki i dvije do tri tjedne porcije ribe. Moguće zamjene uključivale su cjelovite žitarice u jednoj porciji dnevno i neprerađeno crveno meso ili perad u jednoj porciji dnevno.
Izvor:
European Heart Journal