Konzumiranje rajčica smanjuje rizik od raka prostate


Konzumiranje rajčica smanjuje rizik od raka prostate

Britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 20.000 muškaraca u dobi od 50 do 69 godina, pokazalo je da muškarci koji tjedno pojedu više od 10 porcija rajčica, imaju za 18 posto manji rizik od raka prostate. Inače, rak prostate je drugi najčešći rak u muškaraca.

Smatra se da uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, te smanjenje unosa crvenog i procesiranog mesa, masti i soli, može pomoći u smanjivanju rizika od raka.

Muškarci koji su dnevno jeli pet ili više porcija voća ili povrća, imali su za 24 posto niži rizik od raka prostate nego muškarci koji su jeli dvije i pol porcije ili manje.

Jednako tako, za smanjivanje rizika od raka, bitni su održavanje zdrave tjelesne težine i fizička aktivnost.

Pretpostavlja se da je za uočeni učinak rajčice odgovoran likopen, antioksidans koji DNK i stanice štiti od oštećenja.

Prema mišljenju stručnjaka, za smanjivanje rizika od raka prostate također su bitni selen i kalcij.

Muškarci koji su imali optimalan unos tih triju prehrambenih sastojaka imali su manji rizik od raka prostate, ističu stručnjaci.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention