Konzumiranje mliječnih proizvoda povezano s manjim rizikom od dijabetesa i hipertenzije


Konzumiranje mliječnih proizvoda povezano s manjim rizikom od dijabetesa i hipertenzije

Rezultati nove studije ukazuju da unos najmanje dvije porcije mliječnih proizvoda dnevno, može smanjiti rizik od dijabetesa i visokog krvnog tlaka (hipertenzije), kao i metaboličkog sindroma koji povećava rizik od nastanka kardiovaskularne bolesti.

Valja istaknuti, da su ključni nalazi ove studije bili da je viša razina konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda, no ne i malomasnih, povezana s manjom prevalencijom metaboličkog sindroma te nižom incidencijom hipertenzije i dijabetesa.

Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko se ovi rezultati potvrde i u drugim većim istraživanjima, to bi značilo da povećana konzumacija mliječnih proizvoda može predstavljati izvediv i jeftin način smanjivanja rizika od metaboličkog sindroma, hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularne bolesti. 

Izvor:
BMJ Open Diabetes Research & Care