Konzumiranje biljnih masti povezano s manjim širenjem raka prostate
Muškarci koji nakon dijagnosticiranja raka prostate, umjesto životinjskih masti i ugljikohidrata, počnu konzumirati biljne masti poput onih koje se mogu naći u orašastim plodovima, maslinovom ulju i avokadu, imaju manji rizik od širenja bolesti, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na 4.577 muškaraca koji su imali lokalizirani rak prostate.
Tako je zamjena 10 posto dnevnih kalorija od ugljikohidrata s biljnim mastima povezana s 29 posto manjim rizikom od smrtonosnog raka prostate i 26 posto manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka.
No, zamjena samo 5 posto istih kalorija sa zasićenim mastima, ili samo 1 posto sa trans masnoćama, povezana je s 25 do 30 posto većim rizikom od smrti.
Biljne masti sadrže antioksidanse koji mogu smanjiti upalu, a samim time i otežati širenje raka, ističu stručnjaci.
Inače, procjenjuje se da će se u svakog 6. muškaraca tijekom njegova života razviti rak prostate, te da će svaki 36. muškarac umrijeti od raka prostate.
Također, smatra se da smanjenje unosa jednostavnih šećera i prerađenih namirnica, te prestanak pušenja, mogu pomoći oboljelima od raka prostate.
Izvor:
JAMA Internal Medicine