Konzumacija voća i povrća ključna za zdravlje bubrega


Konzumacija voća i povrća ključna za zdravlje bubrega

Pacijenti s bubrežnom bolesti mogu svakodnevnim konzumiranjem tri do četiri obroka voća i povrća sniziti svoj krvni tlak te smanjti potrebu za lijekovima, ukazuje nova studija. Inače, poznato je da je povišeni krvni tlak (hipertenzija) drugi vodeći uzrok zatajenja bubrega. Također, treba spomenuti da bubrezi i krvožilni sustav ovise jedan o drugome, i izuzetno su bitni za cjelokupno zdravlje.

Svakako treba istaknuti da za dobru kontrolu bubrežne bolesti nije samo bitan unos zdravih namirnica kao što su voće i povrće nego i smanjenje unosa soli, smanjenje konzumacije brze hrane te skidanje suvišnih kilograma. Naravno, ne treba zaboraviti i tjelovježbu koja također može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka.

U svakom slučaju, bolje je pomoću zdravih životnih navika držati pod kontrolom svoje zdravstveno stanje nego biti prisiljen uzimati lijekove koji imaju i određene nuspojave.

Izvor:
American Heart Association's High Blood Pressure meeting