Intervencija veganske prehrane s niskim udjelom masti može smanjiti valove vrućine


Intervencija veganske prehrane s niskim udjelom masti može smanjiti valove vrućine

Veganska prehrana s niskim udjelom masnoće koja uključuje soju može rezultirati promjenama crijevnog mikrobioma koje su povezane sa smanjenjem valova vrućine u postmenopauzi, ukazuje nova studija.

Promjene u relativnom obilju Porphyromonasa i Prevotellae corporis bile su povezane sa smanjenjem jakih dnevnih valova vrućine, čak i nakon prilagođavanja promjenama u indeksu tjelesne mase (ITM). Također, uočena je povezanost između promjena u relativnom obilju Clostridium asparagiforme i smanjenja ukupnih teških valova vrućine i jakih noćnih valova vrućine.

Smatra se, da bi žene koje se žele boriti protiv valova vrućine trebale hraniti dobre bakterije u svojim crijevima veganskom prehranom bogatom voćem, povrćem, žitaricama i grahom, što također dovodi do gubitka težine te štiti od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Valja istaknuti, da su se tijekom dijetetske intervencije ukupni valovi vrućine smanjili za čak 95 posto.

Izvor:
Complementary Therapies in Medicine