Ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na antibiotike
Rezultati nove studije pokazali su da ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na niže doze antibiotika, što pruža nadu u borbi za ograničavanje otpornosti na te važne lijekove. Inače, globalno širenje rezistencije na antibiotike potkopava desetljeća napretka u borbi protiv bakterijskih infekcija. Zbog pretjerane upotrebe antibiotika u medicini i poljoprivredi, trenutno smo na pragu povratka u razdoblje prije otkrića antibiotika u kojem manje infekcije ponovno mogu postati smrtonosne. Stoga je suzbijanje smanjenja učinkovitosti antibiotika poboljšanjem učinkovitosti trenutno dostupnih antibiotika ključni cilj.
Brusnice su vrlo tražene zbog svog okusa i antioksidanata koje sadrže, a nova studija objavljena u časopisu Advanced Science pruža dokaze da bi one također mogle pomoći u borbi protiv bakterija. Inače, sok od brusnica se preporuča u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava.
U ovom istraživanju, bakterije odabrane za proučavanje bile su odgovorne za infekcije mokraćnog sustava, upalu pluća i gastroenteritis (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli).
Analiza je pokazala da ekstrakt brusnice povećava bakterijsku osjetljivost na antibiotike djelujući na dva načina. Prvo, čini bakterijsku staničnu stijenku propusnijom za antibiotik, i drugo, ometa mehanizam koji bakterije koriste za ispumpavanje antibiotika. Zbog toga antibiotik lakše prodire, a bakterije ga teže uklanjaju, što objašnjava zašto je lijek djelotvoran u nižim dozama.
Izvor:
Advanced Science