Alkoholna pića mogu potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju


Alkoholna pića mogu potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju

Prema mišljenju američkih znanstvenika konzumiranje alkoholnih pića može potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju, posebice alergiju na hranu.

Naime, u rijetkim slučajevima neki ljudi su alergični na alkohol sam po sebi, a u većini slučajeva na razne sastojke koji se mogu naći u alkoholnim pićima.

Alergijska reakcija na alkoholno piće može varirati od manjeg osipa do po život opasnog napada astme i anafilaksije. Ostali simptomi koji se mogu javiti nakon konzumacije piva ili vina su crvenilo i svrbež očiju, neprohodnost nosa i otežano disanje.

Sastojci piva i vina koji mogu potaknuti alergijsku reakciju su etanol, grožde, slad, hmelj, pšenica, kvasac, bjelanjak i dr.

Znanstvenici također ističu da i izloženost duhanskom dimu može pogoršati alergiju i astmu, jer izloženost duhanskom dimu povećava osjetljivost na tvari u zraku kao što su pelud i spore plijesni.

Izvor:
HealthDay