Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem rizika od nekoliko karcinoma probavnog trakta
Analiza 113 studija ukazuje da je acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem rizika od razvoja nekoliko karcinoma probavnog trakta, uključujući i onih najfatalnijih, kao što su rak gušterače i rak jetre. Inače, smanjenje rizika se kretalo od 22 do 38 posto, ovisno o karcinomu.
Ova analiza je pokazala da redovita uporaba acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 27%, od raka jednjaka za 33%, od raka želuca za 36%, od raka jetre za 38%, od raka žučnog mjehura i žučnih vodova za 38% te od raka gušterače za 22%.
Valja imati na umu, da kod odabira doze acetilsalicilatne kiseline (75 mg vs 100 mg), također treba uzeti u obzir potencijalni rizik od krvarenja iz želuca, koji se povećava s višim dozama.
Smatra se da ovi rezultati ukazuju na pozitivan učinak acetilsalicilatne kiseline na prevenciju raka debelog crijeva i drugih karcinoma probavnog sustava.
Izvor:
Annals of Oncology