Zaslađeni napitci povezani s prijevremenim porodom
Istraživanje provedeno u Danskoj od 1996. do 2002. godine na skoro 60.000 žena pokazalo je da svakodnevno konzumiranje zaslađenih i gaziranih napitaka može povećati rizik od prijevremenog poroda.
Istraživanje provedeno u Danskoj od 1996. do 2002. godine na skoro 60.000 žena pokazalo je da svakodnevno konzumiranje zaslađenih i gaziranih napitaka može povećati rizik od prijevremenog poroda.
Rezultati još jedne američke studije ukazali su na vezu između izloženosti pesticidima tijekom trudnoće i povećanog rizika za razvoj poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kod djeteta.
Istraživanje provedeno u SAD-u na 150 trudnica pokazalo je da žene kod kojih tijekom trudnoće dolazi do razvoja komplikacije trudnoće znane kao preeklampsija imaju niže razine vitamina D u krvi nego zdrave trudnice.
Istraživanje provedeno u SAD-u u razdoblju od 1991. do 2008. godine na oko 65.000 žena za prve dvije trudnoće te na oko 13.000 žena za prve tri trudnoće pokazalo je da se rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa u budućim trudnoćama povećava za 41 posto za žene koje su imale gestacijski dijabetes u jednoj trudnoći te za 57 posto za žene koje su u dvije trudnoće imale gestacijski dijabetes.
Nova studija pokazala je da su trudnice koje puše i razviju preeklampsiju tijekom trudnoće posebno izložene riziku od komplikacija povezanih s preeklampsijom, uključujući i prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu i rođenje mrtvog djeteta.
Prema novim smjernicama American College of Obstetricians and Gynecologists mnoge žene koje su rodile pomoću carskog reza mogu biti kandidtkinje i za vaginalni porod u budućim trudnoćama.
Prema mišljenju američkih ginekologa žene tijekom trudnoće dnevno mogu popiti šalicu kave ili čašu nekog bezalkoholnog pića, bez brige hoće li se izložiti većem riziku od pobačaja ili prijevremenog poroda.
Švedska studija pokazala je da su djeca i mlađe odrasle osobe koje su začete uz pomoć izvantjelesne oplodnje (IVF) izložena nešto većem riziku od razvoja raka nego djeca začeta prirodnim putem.
Nova studija pokazala je da je kod trudnih tinejdžerica učestalost prijevremenog poroda veća te da njihova novorođenčad ima nižu porođajnu tjelesnu težinu nego kod djevojaka u dvadesetim godinama.
Prema rezultatima istraživanja koje su proveli britanski znanstvenici na miševima, majke koje jedu masnu hranu prije i za vrijeme trudnoće mogu svoju djecu izložiti većem riziku od razvoja malformacija.