Prehrana s visokim udjelom n-3-PUFA povezana s manjim rizikom od raka dojke
Prehrana s visokim udjelom n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke među ženama, ukazuju rezultati nove studije.
Prehrana s visokim udjelom n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke među ženama, ukazuju rezultati nove studije.
Poznato je da muškarci imaju veću vjerojatnost da obole od raka nego žene, a nova studija sugerira da je to uvelike posljedica bioloških razlika među spolovima. No, koje točno biološke razlike pokreću te razlike još nije u potpunosti razjašnjeno.
Stanice raka proizvode male količine vlastitog oblika kolagena, stvarajući jedinstvenu izvanstaničnu matricu koja utječe na mikrobiom tumora i štiti od imunoloških odgovora, ukazuju rezultati nove studije.
Dodavanje lijeka pembrolizumaba standardnoj kemoterapiji može produžiti živote nekih žena s agresivnim oblikom raka dojke, otkriva nova studija. Inače, u studiju su bile uključene žene s uznapredovalim trostruko negativnim rakom dojke, oblikom bolesti koji se teško liječi.
Nova studija pokazala je da visoke razine u krvotoku ključnog proteina koji je uključen u zgrušavanje krvi zvanog von Willebrandov faktor, mogu dovesti do lošijih ishoda za pacijentice s rakom dojke. Smatra se da će ovi rezultati pomoći liječnicima da bolje razumiju i liječe rak dojke kako bi smanjili rizik od po život opasnih krvnih ugrušaka i širenja raka kod pacijenata.
Prema rezultatima nove studije, osobe koje su preživjele rak imale su 42 posto veći rizik od srčanih bolesti, najvjerojatnije zbog oštećenja uzrokovanih liječenjem raka.
Pridržavanje zdrave biljne prehrane povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja raka dojke kod žena u postmenopauzi, ukazuju rezultati nove studije.
Nova studija nagovještava da se ljudi koji konzumiraju puno umjetnih zaslađivača, osobito aspartam i acesulfam-K, mogu suočiti s nešto većim rizikom od raka, stoga bi bilo uputno da se njihova primjena smanji.
Prema rezultatima nove britanske studije, konzumiranje mesa pet ili manje puta tjedno, povezano je s manjim ukupnim rizikom od raka. Valja spomenuti, da su osobe koje su manje jele meso imale i manji rizik od raka debelog crijeva, raka dojke i raka prostate.
Oboljeli od raka mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja rijetkog neurološkog poremećaja zvanog Guillain-Barréov sindrom, pokazalo je novo istraživanje. Prijašnje studije sugerirale su da može postojati veza između raka i Guillain-Barréovog sindroma, ali koliko često ljudi razviju Guillain-Barréov sindrom nakon dijagnoze raka nije bilo dobro proučeno.