Prehrana bogata antioksidansima povezana s boljom kvalitetom života mladih žena s aknama
Akne su kronična kožna bolest koja se prvenstveno razvija tijekom adolescencije; međutim, u nekim slučajevima, akne također perzistiraju u odrasloj dobi. Otprilike 9% svjetske populacije ima akne.
Neka od karakterističnih obilježja akni uključuju pustule, papule, nodule i ožiljke. Kod većine pojedinaca akne se pojavljuju na licu i negativno utječu na mentalno zdravlje i cjelokupnu kvalitetu života. Stoga je holistička intervencija ključna za ublažavanje fizičkih i psihičkih posljedica akni.
Prethodne studije identificirale su nekoliko čimbenika koji mogu biti uključeni u patofiziologiju akni, uključujući dob, sjedilački način života, spol i prehranu. Hormonski, upalni, okolišni i genetski čimbenici također su pokazali da doprinose aknama.
Dokazano je da redovita konzumacija vegetarijanske prehrane, mediteranske prehrane, prebiotika, prehrambenih probiotika, višestruko nezasićenih masnih kiselina, vlakana i hrane s niskim glikemijskim indeksom smanjuje pojavu akni. Nasuprot tome, ultraprerađena hrana s visokim sadržajem šećera, zasićenih masnih kiselina i mlijeka može povećati lezije od akni. Stoga bi se prehrambene navike kod mladih osoba mogle povezati s aknama; međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila uloga prehrane u manifestaciji akni.
Oksidativni stres igra značajnu ulogu u patogenezi akni. Iako je mala količina reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) neophodna za pravilan rad imunološkog sustava, prekomjerna proizvodnja povezana je s oštećenjem stanica koje može uzrokovati kožnu bolest. Antioksidansi u prehrani, poput vitamina, minerala i polifenola, mogu ublažiti oksidativni stres.
Prehrana utječe na akne kroz crijevnu mikrobiotu, hormone, imunološki sustav te metabolizam ugljikohidrata i lipida. U usporedbi s razvijenim zemljama s visokom privrženošću zapadnoj prehrani, zemlje u razvoju pokazale su nižu prevalenciju akni.
Rezultati nove studije pokazali su, da su sudionici studije s višim indeksom kvalitete antioksidansa u prehrani (DAQI) imali zdraviji način života, budući da su većina bili nepušači, imali su niži indeks tjelesne mase (ITM) i obavljali su umjerenu tjelesnu aktivnost. Viši DAQI smanjio je rizik od akni i poboljšao kvalitetu života za 30-33%.
Izvor:
Nutrients