Prehrambeni čimbenici povezani s rizikom od psorijaze
Psorijaza je značajno povezana s povišenim razinama vitamina A i alfa-karotena u serumu, kao i sa smanjenim unosom šećera, ističu američki stručnjaci.
Navedene tvrdnje temelje se na rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo 6.260 ispitanika.
Tako se pokazalo da je prosječna razina vitamina A u oboljelih od psorijaze bila 62,28 µg/dL, naspram 58,31 µg/dL u ispitanika bez psorijaze.
Dok je razina alfa-karotena u oboljelih od psorijaze u prosjeku bila 4,97 µg/dL, naspram 4,26 µg/dL kod ispitanika bez psorijaze.
Jednako tako, pokazalo se da je veći indeks tjelesne mase (ITM) povezan s većom vjerojatnošću za psorijazu, dok prisutnost artritisa udvostručuje rizik od nje.
Međutim, veći unos šećera bio je značajno povezan s manjim rizikom od psorijaze, što je u suprotnosti s trenutnim tvrdnjama o povezanosti psorijaze i dijabetesa tipa 2.
Izvor:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology