Omega-3 masne kiseline i vitamini mogu smanjti rizik od atrofije mozga


Omega-3 masne kiseline i vitamini mogu smanjti rizik od atrofije mozga

Istraživanje koje je proučavalo učinak 30 hranjivih tvari na 104 ispitanika prosječne dobi od 87 godina pokazalo je da starije osobe koje imaju više razine omega-3 masnih kiselina te vitamina B, C, D i E u krvi, imaju bolje kognitivne sposobnosti i veći volumen mozga.

Inače do određenog stupnja atrofije ili skupljanja mozga dolazi usljed starenja, dok je značajnije smanjenje volumena mozga povezano s padom mentalnih sposobnosti i Alzheimerovom bolesti.

Tako se pokazalo da su ispitanici s višim razinama vitamina B, C, D i E bili uspješniji na testovima izvršnih funkcija i pažnje te su imali i bolje vizualno-spacijalne sposobnosti i kognitivne funkcije.

Omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u lososu, bile su povezane s boljim izvršnim funkcijama poput razmišljanja i planiranja te manjim promjenama u bijeloj tvari mozga.

Naime promjene u bijeloj tvari mozga mogu ukazivati na oštećenja malih krvnih žila u mozgu.

Izvor:
Neurology