Konzumiranje namirnica organskog porjekla smanjuje rizik od nekih karcinoma
Prema rezultatima nove studije konzumiranje namirnica organskog porjekla može smanjiti rizik od karcinoma za u prosjeku 25 posto. Pa tako ljubitelji organskih namirnica imaju 34 posto manji rizik od raka dojke u postmenopauzalnoj dobi, 76 posto manji rizik od svih limfoma i 86 posto manji rizik od ne-Hodgkinovog limfoma.
Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni i u drugim studijama, konzumiranje namirnica organskog porjekla moglo bi pridonijeti sprječavanju raka.
Također, ukoliko si netko ne može priuštiti spomenute namirnice, ne bi trebao odustati od konzumacije uobičajenog voća i povrća jer je poznato da njihova konzumacija smanjuje rizik od kronične bolesti i raka, bez obzira jesu li organskog porjekla ili ne.
Jednako tako, ne treba zaboraviti da je za smanjenje rizika od raka važno ograničiti konzumiranje crvenog i procesiranog mesa te povećati konzumaciju cjelovitih žitarica.
Izvor:
JAMA Internal Medicine