Konzumiranje namirnica organskog porjekla smanjuje rizik od nekih karcinoma


Konzumiranje namirnica organskog porjekla smanjuje rizik od nekih karcinoma

Prema rezultatima nove studije konzumiranje namirnica organskog porjekla može smanjiti rizik od karcinoma za u prosjeku 25 posto. Pa tako ljubitelji organskih namirnica imaju 34 posto manji rizik od raka dojke u postmenopauzalnoj dobi, 76 posto manji rizik od svih limfoma i 86 posto manji rizik od ne-Hodgkinovog limfoma.

Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni i u drugim studijama, konzumiranje namirnica organskog porjekla moglo bi pridonijeti sprječavanju raka.

Također, ukoliko si netko ne može priuštiti spomenute namirnice, ne bi trebao odustati od konzumacije uobičajenog voća i povrća jer je poznato da njihova konzumacija smanjuje rizik od kronične bolesti i raka, bez obzira jesu li organskog porjekla ili ne.

Jednako tako, ne treba zaboraviti da je za smanjenje rizika od raka važno ograničiti konzumiranje crvenog i procesiranog mesa te povećati konzumaciju cjelovitih žitarica.

Izvor:
JAMA Internal Medicine