Konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od demencije


Konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od demencije

Britansko istraživanje koje je analiziralo podatke od 500.000 ljudi, pokazalo je da je konzumiranje 25 grama prerađenog mesa dnevno povezano s 44 posto većim rizikom od razvoja demencije.

Zanimljivo je da se konzumacija neprerađenog crvenog mesa poput govedine, teletine ili svinjetine pokazalo zaštitnim, naime, osobe koje su konzumirale 50 grama crvenog mesa dnevno imale su 19 posto manji rizik od demencije.

Inače, diljem svijeta, prevalencija demencije je u porastu, a prehrana kao čimbenik koji se može mijenjati mogla bi imati ulogu. Procjenjuje se da oko 50 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije, a svake godine dijagnosticira se oko 10 milijuna novih slučajeva. Alzheimerova demencija čini 50 do 70 posto slučajeva, a vaskularna demencija oko 25 posto.

Prema mišljenju stručnjaka, ova je analiza prvi korak ka razumijevanju može li ono što jedemo utjecati na rizik od razvoja demencije.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition