Hrana bogata kolinom povezana s boljim pamćenjem
Rezultati istraživanja koje je provedeno na gotovo 1.400 ispitanika u dobi od 36 do 83 godine, pokazalo je da su osobe koje konzumiraju veće količine kolina u svojoj prehrani uspješnije na testovima pamćenja te imaju manju vjerojatnost da će imati promjene na mozgu koje su povezane s demencijom.
Naime kod ispitanika koji su konzumirali veće količine kolina nisu uočena područja hiperintenziteta bijele tvari u mozgu, koja su znak bolesti krvnih žila u mozgu te mogu ukazivati na veći rizik od moždanog udara ili demencije.
Nutrijent kolin može se naći u morskoj ribi, jajima, jetri, piletini, mlijeku i nekim mahunarkama.
Ovi rezultati su još jedan dokaz da prehrana tijekom života može utjecati na način kako stari vaš mozak.
Inače veliki broj istraživanja je ukazao na vezu između prehrane i rizika od Alzheimerove demencije. Tako su neke studije pokazale da mediteranska prehrana, koja je bogata ribom, povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i nezasićenim mastima, može imati zaštitnu ulogu po mozak.
Stručnjaci općenito preporučuju 550 miligrama kolina dnevno za muškarce i 425 miligrama kolina dnevno za žene.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition