Astma i preosjetljivost na hranu povećavaju rizik od sindroma iritabilnog crijeva
Tinejdžeri koji su imali astmu i preosjetljivost na hranu kada su bili mlađi, izloženi su većem riziku od razvoja sindroma iritabilnog crijeva (IBS), ukazuje nova studija.
Ovo istraživanje je pokazalo da su astma, preosjetljivost na hranu i ekcem, povezani s povećanim rizikom od razvoja sindroma iritabilnog crijeva u dobi od 16 godina.
Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati sugeriraju da postoji zajednička patofiziologija između uobičajenih bolesti povezanih s alergijama i adolescentnog sindroma iritabilnog crijeva.
Smatra se da bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja novih terapija za adolescentni sindrom iritabilnog crijeva, koje su usmjerene na procese upale niskog stupnja karakteristične za bolesti povezane s alergijama.
Sindrom iritabilnog crijeva pogađa više od jedne od deset osoba i najčešći je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj. Može uzrokovati grčeve u trbuhu, nadutost, proljev i zatvor, te može biti krajnje onesposobljavajuć za pacijente.
Izvor:
United European Gastroenterology meeting