Vrijeme doručka moglo bi utjecati na rizik od dijabetesa
Može li vrijeme doručak utjecati na naše zdravlje? Da, sugerira novo istraživanje koje je pokazalo da doručkovanje prije 8:30 ujutro, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Može li vrijeme doručak utjecati na naše zdravlje? Da, sugerira novo istraživanje koje je pokazalo da doručkovanje prije 8:30 ujutro, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Poznato je da je prevelika konzumacija šećera nezdrava, no to nije samo mnogo kalorija, naime, čak i umjerene količine dodane fruktoze i saharoze udvostručuju proizvodnju masti u jetri, što dugoročno pridonosi razvoju dijabetesa tipa 2 ili masne jetre.
Britansko istraživanje pokazalo je da postoje uvjerljivi dokazi da je dijabetes tipa 2 povezan s povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti. Također, pokazalo se da dijabetes tip 2 može pridonijeti bržem napredovanju bolesti u osoba koje već imaju Parkinsonovu bolest.
Većina hospitalizacija zbog COVID-19 može se pripisati sljedećim postojećim stanjima - pretilosti (30 posto), hipertenziji (26 posto), dijabetesu (21 posto) i zatajivanju srca (12 posto), ukazuje nova studija..
U bolesnika s dijabetesom tipa 2, velike promjene razine šećera u krvi između dvije posjete liječniku, povezane su s povećanim rizikom od razvoja srčane bolesti, pokazala je nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 29.000 bolesnika s dijabetesom tipa 2.
Žene s dijabetesom tipa 2 imaju veću vjerojatnost da će razviti rak dojke, no čini se da uzimanje lijeka za dijabetes, metformina, smanjuje rizik od najčešćeg tipa raka dojke, otkriva novo istraživanje.
Tijekom COVID-19 pandemije pokazalo se da su određene skupine ljudi poput starijih osoba, imunokompromitiranih osoba, dijabetičara, hipertoničara, bubrežnih i srčanih bolesnika te pretilih osoba, izložene većem riziku od razvoja teške bolesti.
S porastom stope pretilosti, sve više mladih žena razvija dijabetes tipa 2, što ih izlaže povećanom riziku od srčane bolesti, pokazuje novo istraživanje. Pa se tako pokazalo, da žene mlađe od 55 godina s dijabetesom tipa 2, imaju deset puta veći rizik od srčane bolesti nego njihove vršnjakinje bez dijabetesa.
Prema analizi 23 studija strogo ograničenje unosa ugljikohidrata može pomoći da se dijabetes tipa 2 stavi pod kontrolu, no valja istaknuti da korist dijete obično s vremenom opada.