Nizak vitamin D u djece povezan s većim rizikom od atopijskog dermatitisa
Tajvanski znanstvenici proveli su studiju kako bi istražili povezanost između razine vitamina D u serumu i senzibilizacije na alergene te njihov utjecaj na rizik od atopijskog dermatitisa u ranom djetinjstvu.
Vitamin D je mikronutrijent topiv u mastima koji je ključan u modulaciji urođenih i adaptivnih imunoloških odgovora. Serumske razine ovog vitamina povezane su s mnogim alergijskim bolestima, uključujući atopijski dermatitis.
Postojeći dokazi pokazuju da je rizik od atopijskog dermatitisa obrnuto povezan s razinom vitamina D u serumu. Međutim, nema dovoljno dokaza za razumijevanje ove povezanosti između različitih dobnih skupina tijekom ranog djetinjstva.
Senzibilizacija na alergene snažan je okidač za atopijski dermatitis. Serumske razine vitamina D pokazuju obrnutu povezanost s specifičnom senzibilizacijom alergena i ukupnim serumskim razinama imunoglobulina E (IgE) u ranom djetinjstvu.
U ovoj studiji znanstvenici su istraživali povezanost između razine vitamina D u serumu i atopijskog dermatitisa kod djece u različitim dobnim skupinama. Štoviše, istražili su utjecaj vitamina D na preosjetljivost na alergene i atopijski dermatitis tijekom ranog djetinjstva.
Djeca s atopijskim dermatitisom imala su značajno niže razine vitamina D u dobi od 2 i 4 godine u usporedbi sa zdravom kontrolom. Međutim, značajno veći unos vitamina D uočen je kod djece s atopijskim dermatitisom u dobi od 0,5 godina u usporedbi sa zdravom kontrolom.
Prevalencija senzibilizacije na alergene iz hrane bila je značajno veća u djece s atopijskim dermatitisom u dobi od 0,5 i 4 godine. Prevalencija senzibilizacije na grinje i IgE bila je značajno veća u djece s atopijskim dermatitisom u dobi od 2 i 4 godine.
Djeca s manje od 20 ng/ml vitamina D pokazala su veću prevalenciju senzibilizacije na alergene iz hrane u dobi od 0,5 godina i senzibilizacije na alergene grinja u dobi od 2 godine u usporedbi s djecom s više od 30 ng/ml vitamina D.
Nasuprot tome, značajno veća prevalencija senzibilizacije na grinje i IgE primijećena je samo u djece s manje od 20 ng/ml vitamina D u dobi od četiri godine.
Senzibilizacija na alergene iz hrane i atopija majke identificirani su kao značajni čimbenici rizika za razvoj atopijskog dermatitisa u djece u dobi od 0,5 godina. Međutim, za djecu u dobi od 2 i 4 godine, najjači čimbenici rizika za atopijski dermatitis bile su razine vitamina D u serumu i preosjetljivost na alergene grinja.
Razina vitamina D u serumu identificirana je kao značajan faktor rizika za senzibilizaciju na alergene iz hrane u dobi od dvije godine i za senzibilizaciju na alergene grinja u dobi od dvije i četiri godine.
Studija pronalazi jaku povezanost između nedostatka vitamina D i rizika od atopijskog dermatitisa i veće prevalencije senzibilizacije na alergene tijekom ranog djetinjstva.
Nedostatak vitamina D može promijeniti imunološke reakcije na alergene, što može pridonijeti razvoju atopijskog dermatitisa u ranom djetinjstvu.
Izvor:
World Allergy Organization Journal