Kako dodani šećeri i zaslađena hrana utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti


Kako dodani šećeri i zaslađena hrana utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok bolesti i smrti u Europi. Brojne studije podupiru povezanost kardiovaskularnih bolesti i nezdravih prehrambenih navika; međutim, utjecaj dodanog šećera i različitih vrsta kardiovaskularnih bolesti ostaje nejasan.

Rezultati nove studije pokazali su da je unos dodanog šećera bio pozitivno povezan s ishemijskim moždanim udarom i aneurizmom trbušne aorte, iako su najveći rizici većine ishoda pronađeni u kategoriji najnižeg unosa. Pronađene su pozitivne linearne povezanosti između unosa dodataka i aneurizme trbušne aorte, te između unosa zaslađenog pića i ishemijskog moždanog udara, zatajenja srca, fibrilacije atrija i aneurizme trbušne aorte. Pronađene su negativne linearne povezanosti između unosa poslastica (peciva, sladoleda, čokolade i slatkiša) i svih ishoda, te između unosa dodataka (konzumni šećer, med, džemovi i marmelade) i zatajenja srca i aortne stenoze.

Smatra se, da rezultati sugeriraju da povezanost između unosa dodanog šećera i kardiovaskularnih bolesti varira ovisno o bolesti i izvoru dodanog šećera. Jednako tako, oni naglašavaju štetne zdravstvene učinke konzumacije zaslađenih pića i ukazuju na veće rizike od kardiovaskularnih bolesti s manjim unosom poslastica, što zahtijeva daljnje istraživanje.

Izvor:
Frontiers in Public Health