Astma

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 206 | Broj poruka: 1699

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

Flixotide 125

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lunana

27.09.2024. 22:25

Poštovani,
Prije par dana sa sinom sam bila u pulmologa, potvđeno mu je više alergija (prašina, pelud masline, trave...) zbog kojih je po spirometrijskim mjerilima u astmi (napadaje ima par puta godišnje).. propisan mu je Fleksotide 125 2 pta na da po jedan potisak na 2-3 mjeseca. Jasno mi je zašto mu treba i sve ok, ali sam u uputstvima pročitala da se ovaj od 125 ne preporuča djeci mlađoj od 16, a moj ima 11 i 30 kg. Da li je inače u praksi davati ovaj od 125 i mlađima ako je potrebno?
Unaprijed zahvaljujem!
LP

Darko Richter, dr. med.

28.09.2024. 20:20

Gdje to piše da se flixotide 125 ne preporučuje djeci ispod 16 g.? On je indiciran djeci od 6 godna na više, a do 6 godina daje se Flixotide 50.

Lunana

29.09.2024. 13:20

Poštovani!
U uputama lijeka. Piše ovako:
Djeca starija od 4 god:
-uobičajena doza je 50 mikrograma dvaput na dan
-najviša dozvoljena doza je 200 mikrograma dvaput na dan
Napomena: Samo je Flixotide Inhaler 50 mikrograma/dozi prikladan za ovakvo doziranje.
Flixotide inhaler 125 i 250 mikrograma/dozi se ne preporuča djeci mlađoj od 16 god.
Po meni kontradiktorno s obzirom da prvo piše da je najviša doza 200 dvaput na dan.
Ja mu svakako dajem kako mu je propisano, jer ne vjerujem da je dr pogriješila, a i naknadno sam uspijela naći neke vaše prijašnje odgovore (koje nisam uspjela naći prije poslanog upita) u kojima preporučujete slično, pa čak i mlađima od njega, pa me napustio crv sumnje blunk.
Hvala vam što ovako nesebično poklanjate svoje vrijeme da bi pomogli roditeljima sa nedoumicama s našim blagom!
Lijep Pozdrav i svako dobro!

Darko Richter, dr. med.

01.10.2024. 00:45

Da nešto razjasnimo: Flixotide NIJE toksičan lijek, ali pretjerano visoke doze mogu, čisto fiziološkim mehanizmom koji je dobro poznat, dovesti do supresije adrenalne žlijezde, i to se viđa, laboratorijski, u 30% djece kod doza viših od 500 mcg dnevno, a oko doze od 1000 mcg može u rijetkim slučajevima nastupiti i adrenalna kriza (šokno stanje obično provocirano nekom infekcijom). No, onaj koji nekome daje 1000 mcg ne zna baš mnogo o astmi, i to je zaista vrlo rijedak slučaj. Kod doza Flixotide 50 i 125 koje mogu maksimalno ići do 2×2 potiska dnevno, daleko smo od takvih nuspojava. Nemam niti jednog pacijenta na Flixotide 125 2×2 u trajnoj terapiji, jer, ako dođemo u tu zonu, onda se prelazi na kombinacijsku terapiju flutikazon (Flixotide) + salmeterol ili formoterol u istoj pumpici (Seretide, Symbicort, Flutiform i sl.).

Lunana

04.10.2024. 00:00

Hvala vam na odgovoru i objašnjenju.
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

05.10.2024. 21:50

Utipkao sam vaše pitanje u ChatGPT (AI) i dobio sasvim zadovoljavajući odgovor:

"Razumljivo je da se može pojaviti sumnja kada upute lijeka nisu odmah jasne. U ovom slučaju, doista može izgledati kontradiktorno, ali evo što to zapravo znači:
Preporučena doza za djecu stariju od 4 godine iznosi 50 mikrograma dvaput na dan, što je standardna doza za održavanje simptoma pod kontrolom.
Najviša dozvoljena doza iznosi 200 mikrograma dvaput na dan. To znači da, u slučaju težih simptoma, liječnik može odlučiti povećati dozu do ove granice.
Napomena o Flixotide Inhaler 50 mikrograma odnosi se na praktičnost dozacije: manja doza omogućava preciznije prilagođavanje dnevne količine lijeka za djecu. Na primjer, ako se preporuča 50 mikrograma dvaput dnevno, to se lako postiže Flixotideom od 50 mikrograma.
S druge strane, Flixotide Inhaler 125 i 250 mikrograma nisu prikladni za mlađu djecu jer bi čak i jedna doza mogla premašiti preporučenu količinu za njihovu dobnu skupinu.
Dakle, pojašnjenje nije kontradiktorno. Liječnici se u praksi mogu odlučiti za veću dozu u težim slučajevima, ali doza od 50 mikrograma je uobičajena i prikladna za redovitu kontrolu simptoma kod mlađe djece.
Ako vaš liječnik preporučuje dozu koja odstupa od uobičajene, to vjerojatno znači da je prilagodio terapiju individualnim potrebama djeteta, i ako ste u nedoumici, uvijek je najbolje dodatno porazgovarati s liječnikom kako biste razjasnili eventualne nesigurnosti."

Još uvijek će ostati problem to da, ako vi sami utipkate to pitanje u neku AI mašinu, niste sigurni da je to točan odgovor. Dakle, trebat će neko vrijeme i doktor da to nadgleda.

Lunana

07.10.2024. 11:10

Da, pogledam i ja te AI rezultate, ali s rezervom, i da, tako sam i shvatila da doktor za teže slučajeve može dati ovu terapiju sa 125. poznavajući neke teže slučajeve, imam dojam da moj sin ne spada među njih (3-4 puta kroz zimu/proljeće je trebao inhalaciju ventolinom uz melarth), ali po spirometriji s ventolinskim testom: opstruktivne smetnje: FVC 88&, FEV 81%, Ti 99%, MEF50 62%, PEF 63%, VENTOLINSKI TEST +14& NA FEV1 NA MDP DO 55%
i feno: 36 ppb, doktorica je odlučila takvu terapiju + nasonex mjesec dana, potom vivisprej mjesec dana, ventolin i aerius po potrebi.
ja nisam doktor i naravno ne mogu prepoznati te tegobe (po meni je on normalno disao kada smo došli na testiranje) moram vjerovati onima koji jesu, što ne umanjuje moju brigu, ali me umirio vaš odgovor (na kojem vam još jednom zahvaljujem) gdje ste naveli kolike doze su previše.
Hvala vam još jednom na odgovoru i vremenu!