Zaslađeni napitci i voćni punčevi povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca
Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 194.000 ljudi tijekom više od osam godina, pokazalo je da konzumiranje zaslađenih napitaka i voćnih punčeva u većim količinama, može povećati rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.
Iako konzumiranje većih količina tekućine pomaže u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca, treba istaknuti da neki napitci mogu povećati, a neki smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca
Tako su npr. kava i sok od naranče povezani s manjim rizikom od bubrežnih kamenaca.
Ovo istraživanje pokazalo je da osobe koje piju jedno ili više zaslađenih pića dnevno, imaju 23 posto veći rizik od razvoja bubrežnih kamenaca nego osobe koje piju manje od jednog zaslađenog pića tjedno.
Općenito gledano, voda je još uvijek najbolje piće, kako za sprječavanje dehidracije, tako i za prevenciju bubrežnih kamenaca.
Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology