Vitamin D se ne može metabolizirati bez dostatne razine magnezija
Izgleda da se vitamin D ne može metabolizirati bez dostatne razine magnezija, što znači da vitamin D ostaje pohranjen i neaktivan u čak 50 posto ljudi. Velik broj ljudi uzima dodatke vitamina D, no nije svjestan da bez dovoljne razine magnezija, vitamin D zapravo nije koristan.
Valja imati na umu da konzumacija dodataka vitamina D može povećati razinu kalcija i fosfata, čak i ako je razina vitamina D nedovoljna. Problem je što usljed navedenog može doći do razvoja vaskularne kalcifikacije ukoliko razina magnezija nije dovoljno visoka da spriječi ovu komplikaciju.
Inače, osobama s optimalnom razinom magnezija potrebne su manje količine dodataka vitamina D kako bi postigli dovoljnu razinu vitamina D. Magnezij također smanjuje osteoporozu, pomažući u ublažavanju rizika od prijeloma kostiju koji se može pripisati niskim razinama vitamina D.
Nedostatak vitamina D ili magnezija povezan je s različitim poremećajima, uključujući deformacije kostiju, kardiovaskularnu bolest i metabolički sindrom.
Preporučeni dnevni unos magnezija za muškarce iznosi 420 mg, a za žene 320 mg. Prosječna prehrana sadrži samo oko 50 posto spomenutog iznosa. Tako da se procjenjuje da čak polovica stanovništva ne konzumira dovoljne količine magnezija u svojoj prehrani.
Nižu razinu magnezija imaju osobe koje konzumiraju procesirane namirnice koje imaju visoku razinu rafiniranih žitarica, masti, fosfata i šećera.
Namirnice bogate magnezijem su bademi, banane, grah, brokula, smeđa riža, indijski oraščići, žumanjak, riblje ulje, lanene sjemenke, zeleno povrće, mlijeko, gljive, drugi orašasti plodove, zobene pahuljice, sjemenke bundeve, sjemenke sezama, soja, sjemenke suncokreta i cjelovite žitarice.
Izvor:
The Journal of the American Osteopathic Association