Veći unos cinka povezan s povećanim rizikom od endometrioze
Novo istraživanje otkriva iznenađujuću vezu između cinka u prehrani i endometrioze, postavljajući pitanja o ulozi cinka u zdravlju žena i njegovom potencijalnom utjecaju na ovo bolno, kronično stanje.
Naime, pokazalo se, da je povećan unos cinka u prehrani povezan s većim rizikom od endometrioze. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili mehanizmi uključeni u ovu povezanost i razjasnilo je li unos cinka promjenjivi čimbenik rizika za zdravlje žena.
Cink je metaloestrogen, koji se definira kao metalni ion koji aktivira estrogenske receptore. U tom kontekstu, cink može potaknuti endometriozu, koja je stanje ovisno o estrogenu.
Mnogi fiziološki procesi zahtijevaju cink, element u tragovima koji je središnji za sintezu DNK, transkripciju gena i diobu stanica, a svi su oni temeljni za ljudsku reprodukciju.
Cink se ne može skladištiti; stoga je unos hranom putem konzumacije mesa, žitarica i mliječnih proizvoda ključan za sprječavanje nedostatka ovog elementa. Prosječni dnevni unos cinka varira, u rasponu od 4,6-6,2 mg/dan u djece mlađe od tri godine do osam do 14 mg/dan u odraslih.
Nedostatak cinka povezan je s promijenjenim brojem i funkcijom imunoloških stanica, čime se povećava rizik od raka, autoimunih bolesti, zaraznih bolesti, kao i promijenjenim razvojem i funkcijom jajnika kod žena. Nasuprot tome, prekomjerni unos cinka može dovesti do imunosupresije.
Izvor:
BMC Public Health