Umjetni zaslađivač eritritol povećava rizik od srčanog i moždanog udara
Eritritol, umjetni zaslađivač koji se obično koristi u prerađenim namirnicama mogao bi povećati rizik od srčanog i moždanog udara, tvrdi nova studija. Eritritol je prirodni šećerni alkohol koji se nalazi u velikom broju povrća i voća. Čak i ljudsko tijelo proizvodi male količine eritritola.
No, više razine ovog zaslađivača dodanih prerađenoj hrani mogle bi povećati rizik od krvnih ugrušaka. Ljudi koji su imali velike količine eritritola u krvi imali su do dva puta veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar u usporedbi s onima s najmanjim količinama, otkrili su znanstvenici.
Prema mišljenju znanstvenika, trebalo bi izbjegavati eritritol u prehrani, osobito ako je netko u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.
Eritritol je oko 70% slatkiji od šećera i komercijalno se proizvodi fermentacijom kukuruza. Nalazi se u mnogim keto namirnicama i hrani bez šećera.
Izvor:
Nature Medicine