Trans-masti povezane s povećanim rizikom od demencije


Trans-masti povezane s povećanim rizikom od demencije

Više razine trans-masti u serumu povezane su sa značajno većim rizikom od demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest, ukazuje nova studija.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobe s najvišom koncentracijom serumske elaidinske kiseline, glavne trans-masne kiseline nastale djelomičnim hidrogeniranjem biljnih ulja, imale 53 posto veći rizik od demencije. 

Inače, prethodna istraživanja povezala su pretjeranu konzumaciju trans-masti s razvojem bolesti koronarnih arterija, dijabetesa i drugih stanja.

Smatra se da su ovi rezultati još jedan razlog više za izbjegavanje konzumacije trans-masti.

Trans-masti se mogu naći u žitaricama, konditorskim proizvodima, životinjskim i biljnim mastima, šećeru i zaslađivaćima, mesu i mliječnim proizvodima.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.