Tamnom čokoladom protiv zatajivanja srca
Rezultati studije provedene na 32.000 žena u dobi od 48 do 83 godine pokazali su da žene starije životne dobi koje jedu tamnu čokoladu jednom ili dva puta tjedno imaju manji rizik od razvoja zatajivanja srca.
Inače nutricionisti upozoravaju da pretjerano konzumiranje čokolade može biti štetno po zdravlje jer čokolada sadrži visoke razine šećera i masti.
No čokolada sadrži i visoke koncentracije spojeva znanih kao flavonoidi koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka te smanjiti rizik od bolesti srca.
Studija je pokazala da jedan ili dva obroka tamne čokolade tjedno od 19 do 30 grama smanjuju rizik od razvoja zatjivanja srca za 32 posto. Dok je taj rizik bio za 26 posto manji u slučaju konzumiranja tamne čokolade jednom do tri puta mjesečno.
Kod osoba koje su jele čokoladu svaki dan nije zabilježeno smanjenje rizik od razvoja zatajivanja srca.
Izvor:
BBC