Smanjenje unosa soli može smanjiti rizik od raka želuca
Prema mišljenju stručnjaka iz World Cancer Research Fund (WCRF) smanjenje konzumiranja slane hrane poput slanine i kruha može smanjiti rizik za razvoj raka želuca.
Tako bi se smanjenjem dnevnog unosa soli mogao spriječiti svaki sedmi slučaj raka želuca, ističu stručnjaci.
Poznato je da je osim rizika od raka želuca preveliki unos soli povezan i s povišenim krvnim tlakom, srčanom bolesti i moždanim udarom.
Inače, preporučuje se da dnevni unos soli ne bude veći od 6 grama, a pretjeranom unosu soli skloniji su muškarci. Također se smatra da konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja bolesti.
Rak želuca se teško liječi obzirom da se otkriva u već uznapredovaloj fazi bolesti. U Velikoj Britaniji se godišnje otkrije oko 6.000 novih slučajeva raka želuca.
Izvor:
BBC