Sastojak soje može smanjiti rizik od invazivnog raka dojke
11.11.2010. 00:51
10.11.2010. 23:27
Nova studija provedena na 1.294 žene pokazala je da žene koje jedu velike količne soje koja je bogata izoflavonima imaju manji rizik od razvoja invazivnog raka dojke.
Naime žene koje su konzumirale najviše izoflavona imale su 30 posto manji rizik od razvoja invazivnog raka dojke.
Isto tako istraživači su otkrili da žene u premenopauzi koje su konzumirale dosta izoflavona imaju 30 posto manji rizik od ranog stadija bolesti, 70 posto manji rizik da će imati tumor veći od 2 cm, te 60 posto manji rizik od napredovanja raka u drugi stadij.
Inače najveći izvor izoflavona koji su bogati antioksidansima su soja i proizvodi od soje, no izoflavoni se mogu naći i u grahu, kuhanim žitaricama, čipsu, kavi i kolačima.
Izvor:
HealthDay