Samo 2 obroka crvenog mesa tjedno povećavaju rizik od dijabetesa
Dvije porcije crvenog mesa tjedno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 za 62%, pokazalo je novo istraživanje. Rizik se odnosi i na prerađeno i na neprerađeno crveno meso. Što je unos crvenog mesa bio veći, to je bio i veći rizik od dijabetesa.
No, prema mišljenju strčnjaka, zamjena jedne dnevne porcije crvenog mesa orašastim plodovima, mahunarkama ili mliječnim proizvodima može značajno smanjiti rizik od dijabetesa.
Valja istaknuti, da studija ne dokazuje da jedenje crvenog mesa uzrokuje dijabetes tipa 2, no čini se da postoji veza.
Inače, crveno meso obično ima visok udio zasićenih masnoća i nizak udio polinezasićenih masnoća. Studije su pokazale da zasićene masti mogu smanjiti funkciju beta stanica gušterače i osjetljivost na inzulin, što rezultira dijabetesom tipa 2.
Crveno meso također ima visok sadržaj hem željeza, koje povećava oksidativni stres i otpornost na inzulin te oštećuje funkciju beta stanica svojim nusproizvodom spojeva dušikovog oksida. Za prerađeno crveno meso također postoji visok sadržaj nitrata i njihovih nusproizvoda, koji potiču disfunkciju stanica i otpornost na inzulin.
Smatra se da ovi rezultati podupiru preporuke da se ograniči unos crvenog mesa i umjesto njega biraju biljni proteini ili skromne količine mliječne hrane. Biljni proteini, poput orašastih plodova i mahunarki, među najzdravijim su izvorima proteina.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition