Pržena hrana i zaslađena pića povezani s iznenadnom srčanom smrću
Ljudi čija prehrana primarno uključuje više pržene hrane i zaslađenih pića, izloženi su većem riziku od iznenadne srčane smrti, ukazuje nova studija. Jednako tako, pokazalo se da mediteranska prehrana koja se usredotočuje na mahunarke, povrće, voće, ribu i cjelovite žitarice, smanjuje rizik od iznenadne srčane smrti.
Smatra se da ovo istraživanje nudi bitne dokaze o važnosti prehrane za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Iznenadna srčana smrt je čimbenik u 1 od 7,5 smrtnih slučajeva u SAD-u, a ključni temeljni uzrok je koronarna srčana bolest.
Prehrana koja je uključivala više pržene hrane i zaslađenih pića povećavala je rizik od iznenadne srčane smrti za 46 posto, dok je mediteranska prehrana smanjivala rizik od iznenadne srčane smrti za 26 posto.
Izvor:
Journal of the American Heart Association