Prehrana bogata vlaknima povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke
Konzumiranje namirnica s velikom količinom vlakana povezano je sa smanjenom učestalošću raka dojke, ukazuje analiza 20 relevantnih prospektivnih studija. Naime, pokazalo se da su osobe s najvećom potrošnjom vlakana imale osam posto manji rizik od razvoja raka dojke.
Smatra se da su rezultati ove analize još jedan dokaz u prilog tvrdnje da životni čimbenici, poput prehrambrenih navika, mogu utjecati na rizik od raka dojke.
Inače, prehrambene smjernice American Cancer Society naglašavaju važnost prehrane bogate vlaknima, koja uključuje voće, povrće i cjelovite žitarice.
Valja istaknuti, da se otprilike jednoj od osam žena dijagnosticira karcinom dojke tijekom života. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti postoji dobra šansa za ozdravljenje.
Također, ne treba zaboraviti, da održavanje zdrave tjelesne težine, tjelovježba, nizak unos zasićenih masti i ne konzumiranje alkohola, mogu pomoći u smanjivanju rizika od raka dojke.
Izvor:
Cancer