Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Američko istraživanje provedeno na 1.872 ispitanika pokazalo je da konzumiranje dviju glavnih masnih kiselina koje se mogu naći u ribljem ulju, eikosapentaenoične i dokosaheksaenoične kiseline, koje su ujedno i omega-3 masne kiseline, može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Isto tako pokazalo se da su osobe koje su više konzumirale omega-6 masne kiseline u usporedbi s omega-3 masnim kiselinama, skolonije razvoju raka debelog crijeva, iako konzumiranje omega-6 masnih kiselina nije samo po sebi čimbenik rizika.

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama su inćuni, haringe, skuše, losos, sardine, jesetre, pastrve i tuna. Omega-3 masnim kiselinama bogato je i ulje sjemenki lana i orašastih plodova.

Omega-6 masne kiseline nalazimo u biljnim uljima, posebice u suncokretovom, kukuruznom i sojinom ulju.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.