Određene gljivice povećavaju rizik od nastanka raka gušterače
Određene gljivice koje prelaze iz crijeva u gušteraču, mogu u gušterači povećati svoju populaciju za više od tisuću puta te potaknuti rast karcinoma gušterače, otkriva novo istraživanje.
Ovo je prva studija koja pruža snažne dokaze da mikobiom - miks gljivičnih vrsta u gušterači - može potaknuti promjene koje normalne stanice gušterače pretvaraju u duktalni adenokarcinom gušterače. Inače, ovaj oblik raka je obično smrtonosan u roku od dvije godine.
Valja istaknuti, da niti jedno prethodno istraživanje nije povezalo gljivice s karcinomom gušterače.
U oboljelih od raka gušterače najveći porast populacije gljivica zabilježen je za rod Malassezia, koji uključuje 14 vrsta. Također uočen je i porast rodova Parastagonospora, Saccharomyces i Septoriella.
Od ranije je poznato da su gljivice iz roda Malassezia - koje se uglavnom nalaze na koži i vlasištu - odgovorne za perut i neke oblike ekcema, no nedavna istraživanja su ih također povezala i s rakom kože i rakom debelog crijeva.
Gljivice povećavaju rizik od raka aktiviranjem dijela imunološkog sustava koji prvi reagira, kaskade komplementa. Spomenuti mehanizmi bore se protiv infekcije, ali također pokreću i proces ozdravljenja (rasta stanica).
Izvor:
Nature