Mikroplastika u ambalaži hrane može povećati rizik od srčane bolesti


Mikroplastika u ambalaži hrane može povećati rizik od srčane bolesti

Novo istraživanje otkriva da mikroplastika, osobito ona iz pakiranja hrane, može oštetiti krvne žile, potaknuti upalu i stanične promjene povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Mikroplastika je danas nezaobilazan dio našeg okoliša. Ti sićušni plastični komadići, izliveni iz ambalaže, tekstila i industrijskog otpada, otkriveni su u ljudskoj krvi, plućima, pa čak i srcu, a znanstvenici su sve više zabrinuti zbog njihovih potencijalnih učinaka na zdravlje, posebice utjecaja na kardiovaskularni sustav.

Studije su već povezale mikroplastiku s oksidativnim stresom, upalom i oštećenjem tkiva, ali njihova izravna uloga u srčanim bolestima ostaje nejasna. Inače, nedavno su znanstvenici pronašli mikroplastiku u arterijama pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji, što je izazvalo strah da ona može doprinijeti aterosklerozi i drugim vaskularnim stanjima.

Ova studija je otkrila da je izloženost mikroplastici značajno utjecala na glatke mišićne stanice krvnih žila (VSMC), što je dovelo do nekoliko štetnih promjena u srcu.

Markeri staničnog stresa i smrti također su bili povišeni. Razine p53 i BMF, obje povezane s apoptozom, značajno su porasle u stanicama tretiranim mikroplastikom, što ukazuje da mikroplastika može potaknuti programiranu smrt stanice.

Nadalje, testovi citotoksičnosti potvrdili su da mikroplastika uzrokuje oštećenje membrane, pri čemu se u tretiranim uzorcima povećava oslobađanje laktat dehidrogenaze.

Sve u svemu, studija pruža čvrste dokaze da mikroplastika ne samo da prodire u ljudski krvožilni sustav, već i aktivno doprinosi staničnom oštećenju i upali, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.