Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa
Nova studija provedena u Španjolskoj pokazala je da odrasle osobe koje su izložene riziku od srčane bolesti mogu prakticiranjem mediteranske prehrane smanjiti svoj rizik od razvoja dijabetesa, čak i bez ograničenja unosa kalorija ili intenzivnijeg vježbanja.
Za mediteransku prehranu karakteristično je konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, mliječnih proizvoda niske masnoće, orašastih plodova i maslinovog ulja. Također, treba spomenuti da maslinovo ulje ima protuupalna i antioksidativna svojstva.
U istraživanju je sudjelovalo više od 3.500 ispitanika, u dobi od 55 do 80 godina.
Tako se pokazalo da su ispitanici koji su tijekom četiri godine svakodnevno prakticirali mediteransku prehranu u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem imali 40 posto manji rizik od dijabetesa, a ispitanici koji su prakticirali mediteransku prehranu s dodatkom orašastih plodova (orasi, bademi i lješnjaci) 18 posto.
Izvor:
Annals of Internal Medicine