Ljubitelji kave izloženi manjem riziku od raka debelog crijeva
Prema rezultatima nove studije konzumiranje kave može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50 posto. Što netko više pije kavu, to je njegov rizik od raka debelog crijeva manji, bez obzira radi li se o kavi sa ili bez kofeina.
Naime, osobe koje su pile do dvije šalice kave dnevno, imale su 26 posto manji rizik od raka debelog crijeva, dok je taj rizik u osoba koje su pile više od 2,5 šalice kave dnevno bio 50 posto manji.
Izgleda da za zaštitni učinak kave nije odgovoran kofein, već vjerojatno drugi antioksidansi koji se oslobađaju u procesu prženja kave. Smatra se da ukoliko se uspiju identificirati sastojci kave koji smanjuju rizik od raka debelog crijeva, tada bi se oni mogli koristiti za prevenciju i liječenje raka debelog crijeva.
Inače, rak debelog crijeva je treći najčešći karcinom dijagnosticiran u muškaraca i žena. U gotovo 5 posto muškaraca i nešto više od 4 posto žena razvit će se rak debelog crijeva tijekom njihova života.
Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention